Jak se vyrábí přírodní mýdlo
A jak se mýdlo vyrábí? Podle osvědčených receptur – tzv. metodou za studena (která je k výživným složkám a olejům velmi šetrná) a napoví i níže uvedená………
Pohádka o mýdle aneb jak nebezpečný louh učinil dobrý skutek
Milé děti, pohodlně se usaďte, pohádka o výrobě mýdla právě začíná!
Olivový olej, kokosový olej a palmový olej se rozhodly, že společně něco dobrého podniknou. Zkoušely různé dobré skutky, ale častokrát se nevydařily podle jejich záměru – až do onoho osudného dne, kdy potkaly velmi nebezpečný louh neboli hydroxid sodný s vodou. Nejdřív se oleje moc bály, ale rozhodly se, že nebezpečí se nejlépe čelí společně a při teplotě 27 stupňů Celsia. Oleje se společně s louhem roztančily ve velkém smaltovaném hrnci, krouží zprava doleva, zleva doprava, pak na osmičku, tam zpátky a zase zpátky a tam. Najednou se ze všech stane skvělá mýdlová hmota, která se nalije do formy a na jeden den zabalí do deky, aby jí nebyla zima. Pak se, už tuhá, mýdlová hmota krájí na malá mýdla. Z každého mýdla se ořízne tenký kousek jeho vrchní části, který je šedavý a může se použít dál např. na praní kalhot od bláta, když omylem několikrát proběhnete kaluží. Mýdla se pak pohodlně rozloží na měkký papír a odpočívají 4 – 6 týdnů a jedinou jejich prací je uzrát tak, aby z nich byla mýdla, jak se patří. Díky olivovému, kokosovému a palmovému oleji jsou mýdla úžasná - doporučujeme si při koupeli nechat mýdlo párkrát proklouznout mezi dlaněmi a vnímat úžasné účinky olejů. Každé mýdlo je unikát, je na něm vidět a cítit, že mu člověk věnoval svou péči, opracoval ho a zabalil. Ručně krájená kostka přírodního mýdla je zkrátka úplně něco jiného než mýdlo z drogerie.
Každé várce mýdel testujeme PH a pokud jsou již hotová, tak je následně zvážíme a zabalíme. Mýdla stále vysychají, proto má rok staré mýdlo o několik gramů méně než měsíc staré mýdlo.